K
dochucování
pokrmů
nám
místo
soli
pomohou
některé
bylinky:
Pažitka
(Allium
schoenoprasum)
je
vytrvalá
cibulovitá
rostlina
s
dutými
trávovitými
listy.
Tato
mnohostranná
kuchyňská
bylina
výborně
ochucuje
nejrůznější
pokrmy,
dodává
jim
vůni
a
svou
jasně
zelenou
barvou
i
lákavý
vzhled.
Bazalka
(Ocimum
basilikum)
Tato
bylinka
se
hodí
skoro
ke
každému
jídlu,
téměř
spřízněná
je
ale
s
rajčaty.
Použijte
ji
do
omáček,
na
špagety,
k
rybám,
do
vaječných
pokrmů
i
do
salátů.
Nikdy
ji
nevařte.
I
když
-odvar
z
nati
se
doporučuje
pít
při
chorobách
ledvin.
Petržel
kadeřavá
(Petroselinum
crispum)
U
nás
nejběžnější
naťová
zelenina
bohatá
na
vitaminy
se
hodí
do
polévek,
salátů,
k
vaječným
a
rybím
pokrmům
i
jako
ozdoba
ve
studené
kuchyni.
Rozmarýn
(Rosmarinus
officinalis)
je
aromatický,
pomalu
rostoucí
keř
pocházející
ze
Středomoří,
doporučuje
se
do
masitých
pokrmů,
ke
kuřatům,
do
rajčatové
omáčky,
ke
gratinovaným
bramborám
a
ke
grilování.
Kopr
(Anetheum
graveolens)
je
jednoletá
rostlina.
Listy
a
semena
se
používají
při
nakládání
okurek,
do
omáček
a
studených
polévek,
na
ryby,
do
omelet.
Oregano
(Origanum
vulgare)
neboli
dobromysl
je
víceletá
rostlina,
vzrůstem
i
chutí
podobná
majoránce.
Oproti
majoránce
má
výraznější
chuť,
nepostradatelné
je
u
italské
a
francouzské
kuchyně,
je
také
základní
chutí
pizzy.
Aroma
se
plně
rozvine
až
při
vaření.
Řeřicha
(Lepidium
sativum)
je
jednoletá
křehká
bylinka,
původem
z
Blízkého
východu.
Přidává
se
do
majonéz,
salátů
a
tvarohových
pomazánek
i
jako
ozdoba
pokrmů.
Má
vysoký
obsah
vitaminů,
podporuje
metabolismus
a
tvorbu
červených
krvinek.
Libeček
(Levisticum
officinale)
je
víceletá
mohutná
a
odolná
rostlina
s
dutou
lodyhou,
kterou
ochucujte
polévky,
brambory,
saláty,
mleté,
skopové
i
vepřové
maso.
Používejte
jen
v
malých
dávkách,
je
silně
aromatický.
Koriandr
(Coriandrum
sativum)
je
jednoletá
bylina
intenzivní
vůně,
nepostradatelná
v
mnoha
asijských
kuchyních.
Používat
můžete
všechny
části
rostliny,
každá
má
specifické
aroma
a
chuť.
Listy
i
semena
tvoří
základní
surovinu
v
kari.
Časté
je
užití
čerstvých
listů
do
polévek,
zeleninových
pokrmů,
salátů
a
čatní.
Majoránka
-
bylinka
ze
Středozemí,
odkud
k
nám
přišla
už
v
16.
století.
Tehdy
se
hodně
používala
jako
odstraňovač
pachů
v
taškách
a
kabelách,
prášek
z
drcených
listů
byl
výbornou
leštěnkou
na
nábytek.