Pivo
nám pomáhá bojovat proti stresu, posiluje kosti, je prevencí ledvinových
kamenů i ochranou před záněty. Podívejte se, proč si dát občas pivo.
Musíte jej však vždy užívat s mírou.
Alkohol
podávaný v umírněném množství může prospět našemu zdraví. Pivo
není výjimkou. Přinášíme vám seznam pozitivních výhod, které nám
pivo přináší. Vyvážený koktejl je plný vitamínů, minerálů
a antioxidantů, založený na čistě přírodní bázi a prověřený
mnoha generacemi. Optimální dávka jsou pro muže 2 půllitry a
pro ženy 2 třetinky piva denně. Vždy můžete zvolit i
nealkoholickou variantu.
1.
Silné a odolné kosti
Pokud
si občas dopřejete sklenici piva, můžete zlepšit kvalitu svých kostí
díky vysokému podílu křemíku. Podle studií minerál
zabraňuje ztrátě kostní hmoty a podílí se na nové výstavbě pojivové
tkáně. Jde tedy o ochranu před osteoporózou, což ocení především ženy
v období přechodu.
2.
Zdravější zuby
Pivo
bojuje proti bakteriím v ústní dutině, které způsobují zubní kazy a
záněty dásní. Látky obsažené v pivu zpomalují jejich růst.
3.
Prevence ledvinových kamenů
Příležitostné
pití piva snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o 40 %.
Půllitr piva obsahuje hodně vody a má močopudné vlastnosti. Příznivě
působí na vylučovací ústrojí a udržuje ledviny v dobrém stavu.
4.
Ochrana před žaludečními vředy
Množství
1,5 litru piva za týden zabrání tvorbě bakterií způsobujících zánět
žaludku a sníží riziko žaludečních vředů.
5.
Proti stresu a úzkosti
Studie
z kanadské Montrealské univerzity dokládá, že sklenice piva tlumí
stres i stavy úzkosti. Díky obsahu serotoninu, hormonu štěstí, přispívá
k dobré náladě a zvládání stresových situací.
6.
Na nespavost
Díky
obsahu laktoflavinu, patřícího do skupiny vitamínů B, a kyseliny
nikotinové pivo podporuje zdravý a vydatný spánek.
7.
Na infekce a záněty
Rakouská
studie Innsbrucké lékařské univerzity dokládá, že pivo zpomaluje
biochemické procesy v krvi, které vedou k zánětům. Ty jsou častými
spouštěči cukrovky, deprese, migrény, chronické únavy i bolesti kloubů.
8.
Ochrana před infarktem
Podle
dlouhodobých výzkumů pivo zabraňuje usazování tuku v cévách, srdci a
mozku. Ochrání před kardiovaskulárními onemocněními a riziko srdečního
infarktu se pitím piva dokonce snižuje až o 42 %.
9.
Prevence rizika mrtvice
Pivo
zabraňuje srážení krevních destiček a vzniku krevních sraženin. Občasní
pivaři proto netrpí arteriosklerózou.
10.
Snížení cholesterolu
Vláknina
obsažená v pivu rozpouští LDL neboli škodlivý cholesterol a snižuje následky
konzumace tučných jídel. Proto se pije k oblíbenému vepřo knedlo zelu,
pečené kachně i guláši.
11.
Pomáhá při cukrovce
Látky
obsažené v hořkém pivu umí lépe hospodařit s inzulinem a regulovat
krevní cukr u diabetiků. Snižují hlavně výskyt cukrovky druhého typu.
12.
Snížení vysokého tlaku
Pivo
má pozitivní vliv na vysoký tlak. Lékaři z Nizozemska a Harvardské
univerzity zjistili, že občasná konzumace piva snižuje vysoký krevní
tlak.
13.
Proti rakovině
Pivo
obsahuje polyfenoly, které nás chrání před agresivními volnými radikály
způsobujícími rakovinu. Hlavní je xanthohumol, který
snižuje a tlumí aktivitu proteinů, které nádor potřebuje k růstu. Více
než 2 piva denně mají ale opačný účinek.
14.
Pomoc při nachlazení
Dejte
si teplé pivo a přidejte med. Šťávy z ječmene
stimulují krevní oběh, usnadňují dýchání, pomáhají při bolestech
kloubů a posilují imunitu.
15.
Podporuje zdraví vlasů i pokožky
Vitamíny
skupiny B a kyseliny v pivu vám pomohou při vypadávání vlasů, zvýšené
tvorbě ekzémů, akné a aftů v ústech. Podpoří metabolismus k
regeneraci kůže, zvýší tvorbu kolagenu i pigmentu. Pokožka bude hladká,
pružná a vaše vlasy vitální.
16.
Podporuje trávení a snižuje překyselení
Pivo
působí velmi pozitivně na naše trávení díky obsahu chmele, který podporuje
tvorbu trávicích enzymů. Navíc pomáhá snižovat nadýmání i
překyselení žaludku.
17.
Ochrana před průjmovým onemocněním
Pivo
obsahuje látky, jako je kyselina mléčná a octová, které chrání naše
střeva a brání šíření bakterií způsobujících průjem.
18.
Zlepšení chuti k jídlu
Hořké
složky chmele, oxid uhličitý a alkohol rozhýbají prospěšné látky v
trávicím traktu. Dokážou zvýšit chuť k jídlu. Při umírněném pití
vám obezita nehrozí. Nárůst váhy má na svědomí přítomnost chmelu,
alkoholu a oxidu uhličitého podporujícího chuť k jídlu při nadměrném
pití piva.
19.
Podpora hubnutí
Studie
prokazují, že ti, co pijí pivo střídmě, bývají méně obézní než
abstinenti. Pivo nastartuje metabolismus. Navíc má sklenice piva méně
kalorií než sklenice jablečné šťávy. Půllitr piva obsahuje
asi 190 kcal, sklenice ovocného džusu 240 kcal a pro srovnání
sklenka červeného vína 370 kcal.
20.
Iontový nápoj proti dehydrataci
Jde
o přírodní formu iontového nápoje, který vám po fyzické zátěži
doplní tekutiny, chybějící cukry a minerály. Zabráníte tak
dehydrataci.
21.
Koktejl plný živin pro regeneraci
Pivo
dodává hlavně vitamíny skupiny B, nezbytné pro správnou funkci nervové
soustavy a pro regeneraci nervových vláken po úrazech a operacích.
Obsahuje také velké množství proteinů, vlákniny a antioxidantů díky
ječmeni a chmelu.
22.
Zlepšení imunity
Po
výzkumu českých vědců bylo při krevních testech zjištěno, že se při
příležitostném pití piva zvyšuje počet bílých krvinek až na trojnásobek
původního počtu, což výrazně zvyšuje obranyschopnost těla.
23.
Pro těhotné ženy kyselina listová
Nealkoholické
pivo
mohou těhotné ženy zvolit jako doplněk stravy pro doplnění kyseliny
listové, která zabrání vzniku vrozených vad a předčasných
porodů. Litr piva obsahuje více než 1/3 DDD.
24.
Stimulace tvorby mateřského mléka
Cukry
v ječmeni stimulují sekreci hormonu prolaktinu, který řídí produkci mléka.
Kojící matky si mohou dát nealkoholické pivo pro zvýšení
tvorby mléka.
25.
Podpora bystrosti mozku
Američtí
vědci z univerzity v Chicagu dokládají, že příležitostné pití piva
vám dává o 23 % nižší pravděpodobnost vzniku
Alzheimerovy choroby nebo stařecké demence. Pivo přirozeně zvyšuje
hladinu HDL prospěšného cholesterolu, který pomáhá zachovat průtok
krve a okysličuje mozek.
26.
Prodloužení života
Podle
vědců z univerzity v Texasu vám občasné pití piva prodlouží život.
Kromě výše uvedených benefitů podporuje společenský život, který je
jedním z faktorů dlouhého a spokojeného života.
Pivo
není jed, ale lék. Prospívá dlouhověkosti, mozku, a dokonce pomůže
hubnout
Pivo
je nejoblíbenějším alkoholickým nápoje. Koluje o něm řada mýtů,
ale ve skutečnosti je zdravější a prospěšnější, než se říká.
Podívejte se, jaký pozitivní vliv může na váš organismus mít.
Samozřejmě vždy záleží na množství. Kdo to přehání, tomu způsobí
problémy. Při střídmé konzumaci však prospívá.
Dlouhověkost
Chcete
se dožít delšího věku? Pomoci vám v tom může právě pivo.
Podle studií se až 19 procent milovníků piva dožije delšího věku
než ti, kteří se ho nikdy ani nedotkli, nebo ho téměř nepijí.
Hubnutí
Že
je pivo nejhorším nápojem, když hubnete. Pokud to s ním přeháníte,
tak ano. Menší množství lehčího piva naopak hubnutí prospěje,
jelikož dokáže zefektivnit s zlepšit lidské trávení.
Mozek
Hodně
piv ho samozřejmě otupí. Pít pivo střídmě však znamená, že
svému mozku naopak prospějete. Studie mluví o tom, že jedno pivo
denně dokáže zlepšit kognitivní funkce mozku a zpomalit proces
jeho stárnutí.
Břicho
Myslíte
si, že tento nápoj způsobuje takzvané pivní břicho? Rozhodně
tomu tak není. Klidně ho pijte a vaší postavě to neublíží. A
jak jsme zmínili výše, při menším množství vám pivo dokonce
pomůže hubnout.
Ledviny
Koho
trápí ledvinové kameny, mel by pít pivo. Mimo jiné proto, že tak
zvýší příjem tekutin, a tak ledviny jednoduše propláchne. Podle
výsledků průzkumu je o 41 procent menší pravděpodobnost výskytu
ledvinových kamenů.
Kalorie
Ano,
pivo je celkem kalorickým nápojem. Když ho však porovnáme třeba
s mlékem, nebo s pomerančovým džusem, tak obsahuje velmi podobné
množství. Ve srovnání s jinými nápoji není tak proklínanou
kalorickou bombou.
Alzheimerova
choroba
Velmi
těžká choroba, která se už objevuje i u lidí v mladším věku.
Kdo si dá čas od času pivo, může jí efektivně předcházet.
Hlavně díky látkám obsaženým ve chmelu. Pozor však na míru,
jinak si také nemusíte nic pamatovat.
Vitamíny
Co
pivo obsahuje? Je to poměrně široká škála vitamínů a minerálů.
Opět ho musíme srovnat s různými džusy, kterým sem často
vyrovná. Navíc kvalitní pivo je zcela bez chemie. Stačí voda,
slad, chmel a kvasnice.
Kosti
Nejenom
mléčné výrobky pomohou k lepším kostem. Aby byly kostní tkáň
silná a pevná, je třeba pít také pivo. To proto, že i když se
to nezdá, tak obsahuje velké množství prospěšného křemíku.
https://www.zdravestravovani.eu