Kvasinky
pivní
Kvasinky
pivní
Saccharomyces
cerevisiae
Řád:
kvasinkotvaré
(Saccharomycetales,
syn.
Endomycetales)
Čeleď:
kvasinkovité
(Saccharomycetaceae)
Jednobuněčné
houby,
pozorovatelné
pouze
pod
mikroskopem.
Téměř
denně
se
s
nimi
setkáváme,
protože
kvasinek
se
používá
ke
kynutí
těsta
(kvasinky
s
příměsí
mouky
známe
jako
lisované
droždí).
Jiné
druhy
zkvašují
vinný
mošt
na
víno;
v
přírodě
rostou
na
plodech
mnoha
rostlin.
Kvasinky
pivní
se
pěstují
v
umělých
kulturách
ke
kvašení
mladinky
na
pivo.
Rozmnožují
se
pučením;
dceřiné
buňky
zůstávají
většinou
pohromadě
a
vytvářejí
větvené
řetízky.
|