,

 

Domácí Baileys

Maximálně zjednodušený recept na nejoblíbenější tlamolep. Velmi doporučuji vyzkoušet.  Oproti kupované variantě si můžete sladkost i sílu nápoje krásně upravit a díky použití jen 4 dostupných ingrediencí je doslova za hubičku. Zkuste i nealko variantu pro děti - zamilují si ji.

Ingredience

2 plechovky mléka Salko (můžete si vyrobit Salko domácí)

0,5 l mléka

0,5 l rumu

1 sáček mandlového pudinku

Tipy

Můžeme vyrobit i variantu bez alkoholu pro děti.

Sílu i sladkost si můžeme snadno upravit ubráním či přidáním rumu/salka

Chcete-li poctivější recept pro fajnšmekry, máme zde i tento recept na domácí Irish Cream.

Postup

Salko dáme vařit na 2 hodiny (v neotevřených plechovkách ve vodní lázni), posledních 30 minut necháme jen mírně probublávat.

Mandlový pudink uvaříme v neoslazeném mléce.

Až vychladne Salko i pudink, přidáme rum a vše rozmixujeme nebo pečlivě rozmícháme.

Likér nalijeme do lahví. Podáváme dobře vychlazený.

 

 

Domácí BOUNTY tyčinky

 

Budeme potřebovat:

2 bal.mléčná čokoláda

3 šálky kokos

1 šálek slazené kondenzované mléko

 

Postup přípravy

 

Kokos vysypeme do misky a přidáme slazené kondenzované mléko. Tuto hmotu důkladně vymícháme a necháme chvíli odstát.

Připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem na pečení. Z hmoty tvarujeme malé obdélníčky, které ukládáme na papír. Plech umístíme na krátkou dobu do mrazničky - cca 20 minut.

Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vyjmeme kokosové tyčinky a obalujeme je v připravené čokoládě. Dobrou chuť!

 

 

 

Domácí kondenzované mléko

Budete potřebovat:

400 ml mléka, 250 g másla, 300 g moučkového cukru, 1 pytlík s vanilkovým cukrem

Postup:

Připravte si hrnec a dejte do něj všechny ingredience. Začněte je zahřívat na mírném ohni za stálého míchání tak, aby se vše spojilo. Poté přiveďte k varu.

Následně teplotu ztlumte a vařte na mírném ohni ještě dalších cca 15 minut.

Hrnec stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Můžete použít trochu studené vody, do které hrnec postavíte. Nyní by mělo mít vaše domácí kondenzované mléko stejnou hustotu jako to kupované.

Kondenzované mléko dejte do sklenic, uzavřete a skladujte v lednici.

Dobrou chuť.

 

 

Mrkvové šátečky

Suroviny:

250 g mouky

150 g másla

200 g nastrouhané mrkve

1/2 prášku do pečiva

marmeláda

další mouka na podsypání těsta

 

 

1.Majonéza podle Jana Punčocháře

Na přípravu jedné porce majonézy, jak ji vyrábí známý šéfkuchař, budete potřebovat: 

1 žloutek, 1 lžičku hořčice, zhruba 125-150 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, cukr a ocet.

Jak na to?

Vaječný žloutek prošleháme spolu s hořčicí a špetkou soli, pepře a cukru.

Přidáme pár kapek octa.

Poté do směsi postupně zašleháme olej - nejprve po kapkách, po chvíli už ho můžeme přilévat tenkým pramínkem.

Hotovou majonézu necháme vychladit v lednici.

 

2.Majonéza domácí

150 - 170 ml slunečnicového oleje

1 celé vejce

2 PL octa

1 špetka soli

1 špetka cukru

Pokud máte větší vejce a majonézu nemáte dost hustou přidejte trošku oleje. Ocet se dá nahradit lžičkou hořčice ,ale u některých značek různé konzervanty způsobují ,že majonéza nezhoustne. S octem je to 100% jistota.

Osolit a osladit si to můžete podle své chutě .

 

 

 

 

Bramborové tyčinky z trouby

Na těsto budete potřebovat jenom tři nejběžnější suroviny a příprava je tak rychlá a jednoduchá, že ji zvládnou i ti nejméně zkušení pekaři. Tyčinky z bramborového těsta se v ústech rozplývají a ochutit je můžete podlé své chuti a fantazie.

Ingredience pro:

1 plech

Budete potřebovat

120 g másla

1 vařená brambora ve slupce

120 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

Na dokončení

40 g hladké mouky na podsypávání

1 vejce na potření

2 lžičky kmínu

2 lžičky hrubé soli

 

Tyčinky ze surovin v rozpisu vyjdou na jeden plech, bude to asi 36-40 kusů. Klidně jich ale upečte rovnou víc, velmi chutné budou i třetí den a vy je můžete servírovat třeba místo krutonů ke krémové polévce. Přepočet surovin je opravdu jednoduchý - kolik brambor, tolik másla a mouky.

 

Postup

Krok 1: Středně velkou bramboru uvařte ve slupce (klidně i den předem) a nechte ji vychladnout (bude vážit asi 100-120 gramů).

Krok 2: Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit ve velké míse. Bramboru oloupejte a najemno nastrouhejte k máslu. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.

Krok 3: K máslu a bramboře přidejte mouku a sůl a rychle vypracujte poddajné, soudržné a hladké těsto. Nemusíte ho příliš hníst, stačí, že se suroviny spojí. Když se těsto příliš lepí, přidejte ještě půl hrsti mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte. Pracujte zlehka a rychle.

Krok 4: Vypracované těsto vyklopte na vál posypaný trochou hladké mouky a rozválejte na obdélník vysoký asi půl centimetru. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky. Těsto je jemné a lépe se vám bude pracovat s kratšími tyčinkami - moje mají 1,5 × 9 cm. Tyčinky přeneste pomocí nože na připravený plech

Krok 5: V misce prošlehejte vajíčko s kapkou vody a potřete tyčinky. Posypejte je podle chuti kmínem, sezamovým semínkem nebo mákem a špetkou soli. Tyčinkám nejvíc sluší hrubozrnná nebo vločková sůl, která pak v ústech pěkně křupe.

 

Krok 6: Pečte v předehřáté troubě asi 15-18 minut, až se začne spodní část tyčinek zbarvovat dohněda. Vyjměte a nechte na plechu zchladnout, tyčinky ještě zpevní. V uzavřené krabici vydrží vláčné i pár dní.

 

 

Utopenci

 

 

Ingredience:

1,2 kg špekáčků, 0,5 kg cibule, feferonka / sklenice 3 l/

Nálev:

0,4 l octa, 0,6 l vody, 1 pol. lžíce soli, 3 pol. lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžička celého pepře

Postup:

špekáčky sloupneme a podélně překrojíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.Do třílitrové láhve dáme na dno vrstvu cibule, část koření z nálevu, kousek feferonky a vrstvu špekáčků. Opakujeme až do naplnění sklenice. Nakonec zalijeme studeným nálevem. Necháme uležet 7 dnů v chladu.

 

 

 

 

Celerová pomazánka

Vyzkoušejte netradiční pomazánku, kterou si zamilujete. Navíc jí připravíte rychle a zvládne to každý.

Ingredience:

1 ks celeru

3 ks mrkve

1 ks citronu (šťáva)

sůl

pepř

majonéza

 

Postup:

Syrový celer očistíme, oloupeme a nastrouháme.

Mrkev oloupeme a nastrouháme k celeru.

Zeleninu pokapeme šťávou z menšího citrónu, zelenina tak zůstane čerstvá a nezhnědne nám.

Přidáme majonézu - množství volíme podle naší chuti.

Na závěr dochutíme troškou mletého černého pepře a dle chuti přidáme i sůl.

Skladujeme v lednici v uzavřené dóze, před servírováním důkladně směs promícháme (necháme ideálně uležet přes noc).

 

Tip:

Do pomazánky můžeme přidat také nastrouhaný sýr. Pomazánka tak bude barevnější, stejně chutná a vizuálně se potom hodí například na chlebíčky.

 

 

 

 

Vajíčková pomazánka

 

(6 vajec uvařených natvrdo, cibule, majonéza, pažitka, citronová šťáva, hořčice, sůl, pepř)

Nejprve si oloupeme cibuli, kterou nadrobno nasekáme. Vejce zbavíme skořápek a nakrájíme na malé kostičky, můžeme k tomu použít kráječ na vejce.

K cibuli a vejcím přidáme čtyři lžíce majonézy, lžičku citronové šťávy i hořčice a pažitku, všechny suroviny následně smícháme. K dochucení dle vlastních preferencí použijeme sůl a pepř.

Před podáváním s jakýmkoliv druhem pečiva, který si zvolíte, se doporučuje nechat pomazánku nějaký čas odležet v lednici.

 

 

 

 

 

Pikantní hlívová pomazánka

2 lžíce oleje, 150 g hlívy, mletý pepř, 100 g smetanového sýra, 100 g taveného sýra, 2 lžíce smetany, 50 g kyselých sterilovaných okurek, 1 malá cibule, lžíce hořčice, sůl

Na tuku udusíme houby. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Utřeme smetanový a tavený sýr se smetanou, přidáme nasekané okurky, cibuli a hořčici. Dokonale utřeme. Vmícháme podušené houby a znovu dokonale promícháme. Podáváme s pečivem.

 

 

 

 

 

Hlívové placičky

400 g očištěné hlívy, 700 g brambor, 50 g másla, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, pepř, drcený kmín, sůl.

brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku. z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme v trojobalu jako řízek a osmažíme. obložíme zeleninou a posypeme zelenou natí.

 

 

 

 

 

Dršťková z hlívy ústřičné

Suroviny

sůl

3 stroužky česneku

3 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky

1 lžička majoránky

mletý pepř

400 g hlívy ústřičné

lžíce mleté papriky

1 l vepřového vývaru

Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a 5 minut hlívu restujeme, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. V pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku, připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku a za stálého míchání krátce orestujeme, aby nezhořkla. Jíšku pak dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a 10 minut povaříme.