,
Domácí
Baileys
Maximálně
zjednodušený recept na nejoblíbenější tlamolep. Velmi doporučuji
vyzkoušet. Oproti kupované variantě si můžete sladkost i sílu
nápoje krásně upravit a díky použití jen 4 dostupných ingrediencí je
doslova za hubičku. Zkuste i nealko variantu pro děti - zamilují si ji.
Ingredience
2
plechovky mléka Salko (můžete si vyrobit Salko domácí)
0,5 l
mléka
0,5 l
rumu
1 sáček
mandlového pudinku
Tipy
Můžeme
vyrobit i variantu bez alkoholu pro děti.
Sílu i
sladkost si můžeme snadno upravit ubráním či přidáním rumu/salka
Chcete-li
poctivější recept pro fajnšmekry, máme zde i tento recept na domácí Irish
Cream.
Postup
Salko
dáme vařit na 2 hodiny (v neotevřených plechovkách ve vodní lázni),
posledních 30 minut necháme jen mírně probublávat.
Mandlový
pudink uvaříme v neoslazeném mléce.
Až
vychladne Salko i pudink, přidáme rum a vše rozmixujeme nebo pečlivě rozmícháme.
Likér
nalijeme do lahví. Podáváme dobře vychlazený.
Domácí
BOUNTY tyčinky
Budeme
potřebovat:
2
bal.mléčná čokoláda
3 šálky
kokos
1 šálek
slazené kondenzované mléko
Postup
přípravy
Kokos
vysypeme do misky a přidáme slazené kondenzované mléko. Tuto hmotu důkladně
vymícháme a necháme chvíli odstát.
Připravíme
si plech na pečení, který vyložíme papírem na pečení. Z hmoty tvarujeme
malé obdélníčky, které ukládáme na papír. Plech umístíme na krátkou
dobu do mrazničky - cca 20 minut.
Mléčnou
čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vyjmeme kokosové tyčinky a obalujeme
je v připravené čokoládě. Dobrou chuť!
Domácí
kondenzované mléko
Budete
potřebovat:
400 ml
mléka, 250 g másla, 300 g moučkového cukru, 1 pytlík s vanilkovým cukrem
Postup:
Připravte
si hrnec a dejte do něj všechny ingredience. Začněte je zahřívat na
mírném ohni za stálého míchání tak, aby se vše spojilo. Poté přiveďte
k varu.
Následně
teplotu ztlumte a vařte na mírném ohni ještě dalších cca 15 minut.
Hrnec
stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Můžete použít trochu studené vody,
do které hrnec postavíte. Nyní by mělo mít vaše domácí kondenzované
mléko stejnou hustotu jako to kupované.
Kondenzované
mléko dejte do sklenic, uzavřete a skladujte v lednici.
Dobrou
chuť.
Mrkvové šátečky
Suroviny:
250 g
mouky
150 g
másla
200 g
nastrouhané mrkve
1/2
prášku do pečiva
marmeláda
další
mouka na podsypání těsta
1.Majonéza
podle Jana Punčocháře
Na přípravu
jedné porce majonézy, jak ji vyrábí známý šéfkuchař, budete
potřebovat:
1 žloutek, 1 lžičku hořčice, zhruba 125-150 ml rostlinného
oleje, sůl, pepř, cukr a ocet.
Jak na
to?
Vaječný
žloutek prošleháme spolu s hořčicí a špetkou soli, pepře a cukru.
Přidáme
pár kapek octa.
Poté
do směsi postupně zašleháme olej - nejprve po kapkách, po chvíli už ho
můžeme přilévat tenkým pramínkem.
Hotovou
majonézu necháme vychladit v lednici.
2.Majonéza
domácí
150 -
170 ml slunečnicového oleje
1 celé
vejce
2 PL
octa
1 špetka
soli
1 špetka
cukru
Pokud máte
větší vejce a majonézu nemáte dost hustou přidejte trošku oleje. Ocet se
dá nahradit lžičkou hořčice ,ale u některých značek různé konzervanty
způsobují ,že majonéza nezhoustne. S octem je to 100% jistota.
Osolit
a osladit si to můžete podle své chutě .
Bramborové
tyčinky z trouby
Na
těsto budete potřebovat jenom tři nejběžnější suroviny a příprava je
tak rychlá a jednoduchá, že ji zvládnou i ti nejméně zkušení pekaři. Tyčinky
z bramborového těsta se v ústech rozplývají a ochutit je můžete podlé své
chuti a fantazie.
Ingredience
pro:
1 plech
Budete
potřebovat
120 g másla
1 vařená
brambora ve slupce
120 g
hladké mouky
1/2 lžičky
soli
Na
dokončení
40 g
hladké mouky na podsypávání
1 vejce
na potření
2 lžičky
kmínu
2 lžičky
hrubé soli
Tyčinky
ze surovin v rozpisu vyjdou na jeden plech, bude to asi 36-40 kusů. Klidně
jich ale upečte rovnou víc, velmi chutné budou i třetí den a vy je můžete
servírovat třeba místo krutonů ke krémové polévce. Přepočet surovin je
opravdu jednoduchý - kolik brambor, tolik másla a mouky.
Postup
Krok 1:
Středně velkou bramboru uvařte ve slupce (klidně i den předem) a nechte ji
vychladnout (bude vážit asi 100-120 gramů).
Krok 2:
Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit ve velké míse.
Bramboru oloupejte a najemno nastrouhejte k máslu. Předehřejte troubu na 180
°C a plech vyložte papírem na pečení.
Krok
3: K máslu a bramboře přidejte mouku a sůl a rychle vypracujte poddajné,
soudržné a hladké těsto. Nemusíte ho příliš hníst, stačí, že se
suroviny spojí. Když se těsto příliš lepí, přidejte ještě půl hrsti
mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte. Pracujte zlehka a rychle.
Krok 4:
Vypracované těsto vyklopte na vál posypaný trochou hladké mouky a rozválejte
na obdélník vysoký asi půl centimetru. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte
na tyčinky. Těsto je jemné a lépe se vám bude pracovat s kratšími tyčinkami
- moje mají 1,5 × 9 cm. Tyčinky přeneste pomocí nože na připravený plech
Krok
5: V misce prošlehejte vajíčko s kapkou vody a potřete tyčinky. Posypejte
je podle chuti kmínem, sezamovým semínkem nebo mákem a špetkou soli. Tyčinkám
nejvíc sluší hrubozrnná nebo vločková sůl, která pak v ústech pěkně křupe.
Krok 6:
Pečte v předehřáté troubě asi 15-18 minut, až se začne spodní část tyčinek
zbarvovat dohněda. Vyjměte a nechte na plechu zchladnout, tyčinky ještě
zpevní. V uzavřené krabici vydrží vláčné i pár dní.
Utopenci
Ingredience:
1,2 kg špekáčků,
0,5 kg cibule, feferonka / sklenice 3 l/
Nálev:
0,4 l octa, 0,6 l
vody, 1 pol. lžíce soli, 3 pol. lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 3 bobkové
listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžička celého pepře
Postup:
špekáčky sloupneme
a podélně překrojíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.Do třílitrové
láhve dáme na dno vrstvu cibule, část koření z nálevu, kousek feferonky a
vrstvu špekáčků. Opakujeme až do naplnění sklenice. Nakonec zalijeme
studeným nálevem. Necháme uležet 7 dnů v chladu.
Celerová
pomazánka
Vyzkoušejte
netradiční pomazánku, kterou si zamilujete. Navíc jí připravíte rychle a
zvládne to každý.
Ingredience:
1 ks celeru
3 ks mrkve
1 ks citronu (šťáva)
sůl
pepř
majonéza
Postup:
Syrový celer očistíme,
oloupeme a nastrouháme.
Mrkev oloupeme a
nastrouháme k celeru.
Zeleninu pokapeme šťávou
z menšího citrónu, zelenina tak zůstane čerstvá a nezhnědne nám.
Přidáme majonézu -
množství volíme podle naší chuti.
Na závěr dochutíme
troškou mletého černého pepře a dle chuti přidáme i sůl.
Skladujeme v lednici v
uzavřené dóze, před servírováním důkladně směs promícháme (necháme
ideálně uležet přes noc).
Tip:
Do pomazánky můžeme
přidat také nastrouhaný sýr. Pomazánka tak bude barevnější, stejně
chutná a vizuálně se potom hodí například na chlebíčky.
Vajíčková
pomazánka
(6 vajec uvařených
natvrdo, cibule, majonéza, pažitka, citronová šťáva, hořčice, sůl,
pepř)
Nejprve si oloupeme
cibuli, kterou nadrobno nasekáme. Vejce zbavíme skořápek a nakrájíme na
malé kostičky, můžeme k tomu použít kráječ na vejce.
K cibuli a vejcím přidáme
čtyři lžíce majonézy, lžičku citronové šťávy i hořčice a pažitku,
všechny suroviny následně smícháme. K dochucení dle vlastních preferencí
použijeme sůl a pepř.
Před podáváním s
jakýmkoliv druhem pečiva, který si zvolíte, se doporučuje nechat pomazánku
nějaký čas odležet v lednici.
Pikantní
hlívová pomazánka
2 lžíce oleje, 150 g
hlívy, mletý pepř, 100 g smetanového sýra, 100 g taveného sýra, 2 lžíce
smetany, 50 g kyselých sterilovaných okurek, 1 malá cibule, lžíce hořčice,
sůl
Na tuku udusíme
houby. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Utřeme smetanový a tavený
sýr se smetanou, přidáme nasekané okurky, cibuli a hořčici. Dokonale
utřeme. Vmícháme podušené houby a znovu dokonale promícháme. Podáváme s
pečivem.
Hlívové
placičky
400 g očištěné
hlívy, 700 g brambor, 50 g másla, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, pepř,
drcený kmín, sůl.
brambory uvaříme ve
slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené
máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko
dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm
tlustou placku. z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu
podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z
bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme v trojobalu
jako řízek a osmažíme. obložíme zeleninou a posypeme zelenou natí.
Dršťková
z hlívy ústřičné
Suroviny
sůl
3 stroužky
česneku
3 lžíce
sádla
2 lžíce
hladké mouky
1 lžička
majoránky
mletý
pepř
400 g
hlívy ústřičné
lžíce
mleté papriky
1 l vepřového
vývaru
Hlívu očistíme a
nakrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a 5 minut hlívu
restujeme, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. V pánvi rozpálíme 2 lžíce
sádla, osmahneme na něm mouku, připravíme zlatavou jíšku, přisypeme
mletou papriku a za stálého míchání krátce orestujeme, aby nezhořkla. Jíšku
pak dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem,
solí a 10 minut povaříme.
|